Szabó Dániel

Dániel a Civil Vállalkozások Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának tagja. Tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi gazdálkodás alapképzési szakán kezdte, jelenleg ugyanitt Vezetés és szervezés mesterszakos hallgató. Egyetemi tanulmányaival párhuzamosan több külföldi projektben vett részt: a bécsi ENSZ központban, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozott gyakornokként, a párizsi École des Hautes Études Commerciales-on tanult vendéghallgatóként és a Boston Consulting Group budapesti irodájának alkalmazásában egy kéthónapos varsói tanácsadó projekten is részt vett.

Nemzetközi érdeklődésével összhangban Dániel 2012-ben négy hónapot töltött Washington DC-ben, ahol a Kauffman Foundation Fiatal Vállalkozók Hete projektjében volt gyakornok. A világszerte, így hazánkban is minden novemberben megrendezésre kerülő egyhetes programsorozat célja a fiatalok vállalkozó kedvének erősítése, a kreativitás üzleti ötletekbe való csatornázásának elősegítése. A vállalkozói közeg és kultúra nemzetközi környezetben végzett tanulmányozásának eredményeit Dániel itthon több nonprofit kezdeményezésen keresztül igyekszik kommunikálni a magyar fiatalok felé. Szabadidejét legszívesebben úszással, búvárkodással és utazással tölti.

Igricz Dorottya

A Civil Vállalkozásoknál töltött 5 hónapos szakmai gyakorlatom ideje alatt a szervezet fő programjának – a Senior Mentor Programnak – koordinálásáért voltam felelős. A program célja, hogy idősebb felnőttek önkéntes közreműködésével, mentorálásával, olvasási- és tanulási nehézségekkel küzdő kisiskolások könnyebben tanuljanak. Munkám során az önkéntes toborzásért és kiválasztásért voltam felelős, interjúztattam és tréningeket szerveztem mentoroknak. A Senior Mentor Program új helyszíneken való elindításában is közreműködtem (pl. Salgótarjánban és Szlovákiában.) A program során lehetőségem volt megtapasztalni, hogyan működik a nonprofit szektor és hogyan használható a társadalmi tőke pozitív társadalmi változás beindítására.

Az Magyar Amerikai Koalíciónak köszönhetően (HAC) szakmai gyakorlatom második felét Washington, DC-ben töltöttem, ahol további 3 nonprofit szervezettel dolgoztam együtt. A Koalíció irodájában töltött gyakorlat mellett részt vettem Nancy G. Brinker nagykövet és a Magyar Cserkészszövetség tiszteletére rendezett éves Gálavacsora szervezésében. A National Civic Art Society-nél is dolgoztam, amely egy építészettel, urban design-nal és művészetekkel foglalkozó nonprofit oktatási szervezet. Itt támogatások felkutatásával és kutatási feladatokkal foglalkoztam. A harmadik intézmény, ahol szakmai tapasztalatot szerezhettem – az Institute for Sustained Dialogue – lehetőséget biztosított számomra, hogy részt vegyek a Sustained Dialogue Campus Network programban (SDCN), amely olyan vezetőket támogat, akik élhetőbb munkahelyeket és jól működő közösségeket tudnak létrehozni. Itt kutatási feladatokban és adatbázis frissítésben vettem részt. Washington nyűzsgő közösségi életének köszönhetően, mindhárom nonprofit szervezetnél élmény volt dolgozni. A Washington DC-ben töltött 5 hónap alatt számos nemzetközi kapcsolatokkal, gazdasággal, városfejlesztéssel- és regenerációval kapcsolatos előadáson és eseményen részt vettem különböző intézetek szervezésében (pl. Georgetown UniversityBrookings InstitutionCenter for Strategic and International Studies).

Böröcz Anita

Anita jelenleg a Budapesti Gazdasági Főiskola marketing kommunikáció szakos hallgatója. Főiskolai évei során lehetősége nyílt két nyarat is eltölteni egy amerikai gyermektáborban, ahol megtapasztalhatta egy egyedülálló, nemzetközi környezet örömeit és megismerhetett számtalan kultúrát a világ majdnem minden tájáról. Ezután gyakornokként kóstolt bele a nonprofit szektor üzletágába Magyarországon a Civil Vállalkozásoknál, ahol a Senior Mentor Program koordinálása keretében rálátást nyert egy nonprofit vállalkozás felépítésére és működésére.

E kettő tapasztalat összefonódása hozta magával az amerikai tapasztalatszerzés ötletét, így Anita 5 hónapot Washington, DC-ben töltött, két különböző nonprofit szervezetnél is gyakornokoskodva. Mind a First Book-nál, mind pedig a Greater DC Cares-nél hátterének megfelelően képezhette magát a marketing, kommunikáció, social media és projekt menedzsment területein. Hazatérését követően remélhetőleg hatékony felhasználásra kerülnek mindazon stratégiák és eszközök, melyeket az Egyesült Államokban sajátíthatott el.

Anita szabadidejét legfőképp utazással, főzéssel, tánccal és sportolással tölti, mindezeket megfűszerezve egy-egy ezekre büszkén vállalkozó baráti társasággal.


Meleg Orsolya

Orsi egy éves, Civil Vállalkozásoknál folytatott gyakorlata után 2010-ben az Egyesült Államokban töltött el 5 hónapot, hogy tapasztalatot gyűjtsön az amerikai civil szektorban.

Öt hónapos washingtoni gyakorlatának nagy részét az Amerikai Magyar Koalíció irodájában töltötte, miközben betekintést nyerhetett az amerikai magyar közösség életébe és lobbi tevékenységébe. Többek közt részt vett a George Pataki tiszteletére rendezett éves adománygyűjtő vacsora megszervezésében is. Később alkalma nyílt, hogy egy nemzetközi NGO-nál, a Women for Women International (WfWI) nevű szervezetnél is szakmai gyakorlatot szerezzen. A WfWI háborút átélt nők számára biztosít számos országban üzleti tréningeket és mikrohitelezési programot. Orsi a szervezetfejlesztő részlegben támogatta a forrásszerző csapatot.

Ezek mellett Orsi rendszeresen részt vett szociálpolitikai témájú eladásokon különböző kutatóközpontokban és egyetemeken, melyek hatására diplomamunkájának témájául, a civil és az önkormányzati szektor kapcsolatának vizsgálatát választotta a közoktatás területén.

Varsányi Benedek

2008 őszi Washington, D.C.-beli tartózkodása alatt Varsányi Benedek a Center for Strategic and International Studies (CSIS) Új Európai Demokráciák Projektjében, valamint Energia és Biztonságpolitika Programjában volt gyakornok. A szakmai gyakorlat részeként Benedek számos konferencián, előadáson, műhelybeszélgetésen vett részt és kutatási asszisztensi feladatokat is ellátott. Gyakornoksága idején lehetősége volt figyelemmel kísérni az amerikai elnökválasztási kampányt; emellett bepillantást nyert az amerikai magyar közösségek, elsősorban is az Amerikai Magyar Koalíció életébe, amely kapcsán közelről szerzett tapasztalatot az amerikai magyarok körében most is erősen élő kulturális és közösségi ön- és értéktudatról.

Az Egyesült Államokban eltöltött idő és az ott szerzett tapasztalatok új lendületet adtak Benedeknek a visszatérését követően folytatott közszolgálati munkájában és civil elköteleződésében is.

 

 

Lányfalvi Péter

2008 folyamán Péter öt hónapot töltött gyakornokként a Community Welath Ventures (CWV) tanácsadócégnél Washington D.C.-ben. A CWV az Egyesült Államok vezető non-profit tanácsadója; alapvető tevékenysége klasszikus üzleti tanácsadás azzal a különbséggel, hogy a cég ügyfelei non-profit szervezetek. Mindez elsőre talán nem tűnik a legszerencsésebb párosításnak, azonban rengeteg szervezet szembesül a problémával, hogy biztonságos működésükhöz szükségük van olyan forrásokra is, melyek felett szabadon rendelkezhetnek, és nem az adományozó szabja meg, mire költhetők. Ennek egy innovatív módja, ha a non-profit szervezet, saját for-profit vállalkozást indít – a CWV ebben nyújt nekik hathatós segítséget. Mivel a CWV egy viszonylag kis cég, alig húsz  munkatárssal, mindenki munkája sokat számít a cég összteljesítménye szempontjából. Ennek megfelelően Péterre már a kezdetektől felelősséggel járó feladatokat bíztak. Értékes tapasztalatot jelentett, hogy három-, négyfős projektcsoportok tagjaként lehetősége nyílt rálátni teljes projektekre, mely nagyobb cégeknél eltöltött gyakornoki idő esetében nem magától értetődő.

Aichelburg Márton

Hungarian Human Rights Foundation
New York, NY

Tevékenység: közreműködés a Harvard Clubban George Pataki védnökségében megrendezett jótékonysági vacsora előkészítésében.

Community Wealth Ventures
Washington D.C.

Társadalmi vállalkozási tanácsadás